Kaiken mitä tarvitset

Filip. 4:19
Minun Jumalani on Kristuksen Jeesuksen tähden antava teille taivaallisen kunniansa rikkaudesta kaiken, mitä tarvitsette.

Nämä ovat Paavalin sanoja filippiläisille. Hän perustaa tämän lupauksen Jeesuksen omiin sanoihin. Evankeliumeista voimme lukea, kuinka Jeesus lupaa antaa meille kaiken mitä elämässämme tarvitsemme. Ja tämä todellakin tarkoittaa ihan sitä mitä siinä sanotaan. Ei siis ole kysymys vain sydämen aarteista tai viisaudesta elää oikein. Jeesus puhui monesti vertauksilla, mutta tämä kohta ei kuulu niihin. Tämä on suora lupaus. Mutta siihen liittyy muutama ehto, jotka usein jäävät vähemmälle huomiolle tai niitä ei huomioida lainkaan. Ja sen vuoksi ei joko uskalleta uskoa tähän lupaukseen tai sitten uskotaan väärillä motiiveilla, ja kun mitään ei tapahdukaan, seuraa pettymys ja sen seurauksena hylätään ja kuopataan koko asia. Ei enää uskota, että Jumala haluaa meille hyvää jo tässä ajassa. Nähdään Raamatusta vain ne kohdat, joissa luvataan kärsimystä ja ahdinkoa ja ajatellaan, että näin se uskovan elämässä kuuluukin olla. Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat.

Apt. 14:22
Monen ahdistuksen kautta meidän on mentävä sisälle Jumalan valtakuntaan.

Mitä tarkoittaa Jumalan valtakunta?

Jeesus puhui kuinka Taivasten valtakunta on tullut lähelle, ja että Taivasten valtakunta on teidän keskellänne. Sen täytyy siis olla jotain sellaista, joka on jo nyt saatavilla. Se ei siis ilmeisestikään viittaa tässä kohden kuoleman jälkeiseen elämään. Vaan on nimenomaan jo tätä aikaa koskettava asia. Mutta selvää on, että sen saadaksemme, joudumme kokemaan monenlaisia ahdinkoja. Mutta onko se pelkästään ahdinkoa ja kärsimystä?

Kun luemme room. 8:17, saamme hieman selvennystä asiaan. Mitä on elää Jumalan valtakunnanssa.

Mutta jos olemme lapsia, olemme myös perillisiä, Jumalan perillisiä yhdessä Kristuksen kanssa; jos kerran kärsimme yhdessä Kristuksen kanssa, pääsemme myös osallisiksi samasta kirkkaudesta kuin hän.

Tästä huomaamme, että vaikka joudumme kärsimään, pääsemme osallisiksi myös kirkkaudesta. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Jeesus joutui kohtaamaan elämässään ja palvelutyössään pilkkaa, vastustusta, epäilyä, väheksyntää, vainoa ja viimeisenä väkivaltaa. Tämä on varmasti jokaiselle uskovalle tehty selväksi, että näitä mekin joudumme kohtaamaan, kun Jeesusta seurataan. Ja tätä aina muistutetaan, kun joku uskaltaa puhua menestyksestä. Menestyksestä ja siunauksellisesta elämästä puhuminen leimataan liian helposti menestysteologiaksi. Koska Jeesuskin kärsi, niin meidänkin kuuluu kärsiä.

Tässä kuitenkin unohdetaan se tosiasia, mikä roomalaiskirjeen kohdassa tuodaan ilmi: Me olemme Jumalan lapsia, siis perillisiä. Kuka on se isä, joka haluaa lapselleen pelkkää ahdinkoa ja kärsimystä? Jos siis joudummekin kohtaamaan samoja vaikeuksia kuin Jeesus, silloin pääsemme osallisiksi myös samasta kirkkaudesta, jossa Jeesus eli. Siis elämää Jumalan lapsena, jumalan poikana ja Jumalan tyttärenä. Vaikka Jeesus joutui kohtaamaan kärsimyksiä, Hän eli samalla myös jatkuvassa siunauksessa. Hän paransi sairaita, ajoi pois pahoja henkiä, ruokki yliluonnollisesti tuhatpäisiä kansanjoukkoja ja teki ylipäätään lukemattomia ihmetekoja. Jeesus kulki Jumalan mielisuosiossa.

Jumala itse sanoi Hänestä todistajien kuullen: Tämä on minun Poikani, johon minä olen mielistynyt. Jos siis sinä olet ottanut Jeesuksen elämäsi Herraksi, silloin olet Jumalan lapsi. Ja silloin Jumala sanoo sinulle: Minun poikani, minun tyttäreni, sinuun minä olen mielistynyt.

Jos siis uskot, että elämässäsi on kärsimystä, koska Jeesuskin kärsi, niin silloin sinun pitää uskoa myös se, että sinä voit olla siunattu, menestyä ja tehdä samoja tekoja kuin Jeesus. Miksi se on niin paljon vaikeampi uskoa, kuin osallisuus kärsimyksestä? Siksi, että vihollinen yrittää viedä elämästäsi kaiken ilon keinolla millä hyvänsä.

Lisäksi pitää muistaa, että Jeesus kärsi Jumalan Sanan vuoksi. Siis sen vuoksi, että Hän julisti Jumalan valtakuntaa. Meidän kärsimyksemme johtuvat kuitenkin monesti itsekkään, ahneen tai ajattelemattoman toimintamme seurauksista. Tällaisissa tapauksissa on aivan turha syyttää Jumalaa, että miksi annat minun kärsiä näin? Miksi et auta minua pois tästä? Olemmehan itse saattaneet itsemme vaikeuksiin. Tällainen kärsimys ei tee sinua autuaaksi. Tällaisella kärsimyksellä et tule saamaan sitä kirkkaampaa kruunua. Silti Jumala armossaan auttaa meitä näissäkin tilanteissa, jos vain sydämessämme käännymme Hänen puoleensa ja tunnustamme, että olemme tehneet virheen. Mutta tällaisissa tilanteissa avun saaminen saattaa joskus kestää sen vuoksi, että Jumala haluaa ensin kasvattaa meitä, niin ettemme tekisi samaa virhettä enää uudelleen.

Kärsikö Jeesuksen perhe puutetta?

Jeesuksen ei kerrota kertaakaan kärsineen puutetta missään suhteessa. Jo heti kun Jeesus oli syntynyt, Hänelle tuotiin lahjaksi kultaa, mirhaa ja suitsukkeita. Ei siis ihan halpoja lahjoja. Luuletko, että Maria ja Joosef säilöivät lahjat vitriiniin näytille vieraitten ihailtavaksi? Suitsukkeet ehkäpä poltettiin kotona ja temppelissä, ja mirhan Maria lienee säilyttänyt ja aikanaan ehkä aikonut käyttää juuri sitä Jeesuksen ruumiin voiteluun. Mitä ei kuitenkaan ehtinyt tehdä, koska Jeesus ei enää ollutkaan haudassa, kun naiset sinne tuoksuöljyjen kanssa sapatin jälkeen menivät. Mutta entäpä kulta? Eiköhän sillä ostettu vaippoja, pilttiä, äidinmaidon korvikettä, nenätippoja, antibioottia, nappikset, jääkiekkovarusteet ja muuta tarpeellista poikalapsen kasvatukseen liittyvää. Varsinkin, jos oli niinkuin kerrotaan, että Joosef olisi ollut jo vanhempi mies, eli Maria olisi jossain vaiheessa jäänyt yksinhuoltajaksi useamman lapsen kanssa. Näin Marian elatus oli kuitenkin turvattu. Tuskinpa nimittäin tuhlasivat kaikkea kultaa kerralla. Ja sinäkin kuulut Jeesuksen perheeseen.

Tuon ajan kultakolikko painoi erään internetin lähteen mukaan 8g ja oli arvoltaan 25 hopeadenaria. Yksi denari oli tuolloin duunarin päiväpalkka. Saattoivat idän miehet tuoda tullessaan hieman enemmän kuin 8 grammaa.

Nyt jos hieman vain esimerkin vuoksi ja asian suuruusluokkaa ymmärtääksemme leikimme ajatuksella, että Joosef ja Maria saivat Jeesuksen syntymälahjana vaikkapa vain kilonkin verran kultaa. Sekin jo tarkoittaisi päiväpalkaksi jaettuna noin 8,5 vuoden elatusta. Eikä ole mahdoton ajatus sekään, että kultaa olisi ollut niin paljon, että Maria saattoi sen avulla elää loppuelämänsä. Pitää muistaa, että idän miehet tulivat tapaamaan ja osoittamaan kunnioitustaan tulevalle kuninkaalle. Ei silloin tulla pienten lahjojen kanssa. Vertailukohtana Saban kuningatar toi Salomonille lahjana 120 talenttia, eli noin 4200-4800 kiloa kultaa. No näin isosta määrästä ei varmaankaan Jeesuksen kohdalla ollut kysymys, vaikka idän viisaat miehet kaikesta päätellen varakkaita olivatkin. Eivätkä he kolmestaan matkanneet, kyllä heillä oli jo pelkästään turvallisuusnäkökulmasta katsottuna oltava isot saattueet mukanaan.

Jokatapauksessa, molemmat Joosef ja Maria, ensinnäkin uskoivat Jumalan heille antaman ilmoituksen syntyvästä lapsesta. Joosefille lienee kuitenkin ollut kova pala niellä Marian raskautta, joka ilmeisestikään ei ollut hänen aikaansaamansa. Hänhän oli jo purkamassa kihlausta, kunnes enkeli ilmestyi hänellekin. He siis kuitenkin myös molemmat lopulta nöyrtyivät Jumalan tahtoon. Ja näin ollen on Jumalan lupausten valossa loogista ajatella, että kun he suostuivat Jumalan tahtoon, niin silloin Jumala piti huolen heidän tarpeistaan, myös elatuksesta. Voidaan siis ajatella, että näin se toimii meidänkin kohdallamme.

Jumalan valtakunnan ehdot

1. Pyytäkää

Ensiksi pitää pyytää. Jeesus sanoi, että teillä ei ole sentähden että te ette pyydä. Ei voi saada, jollei pyydä. Ala siis rukoilla rohkeita ja määrätietoisia rukouksia. Pyydä sitä mitä todella tarvitset.

Kun israelilaiset olivat lähdössä egyptistä, Jumala käski heitä pyytämään... mutta keneltä? Jumalaltako? Ei, vaan Jumala käski israelilaisia pyytämään egyptiläisiltä naapureiltaan kultaesineitä muistoksi. Välillä siis täytyy pyytää ihmisiltä. Jos siis tarvitset jotain konkreettista apua, niin käy tietenkin ensin Jumalan eteen, mutta lähde sitten liikkeelle. Jos jäät vain neljän seinän sisälle odottamaan, että joku ilmestyy ovellesi, niin kannattaa varautua pitempäänkin odotukseen...

2. Jos te pysytte minussa ja minun sanani pysyvät teissä

Tämä on oleellisen tärkeä kohta. Jeesus sanoi: ”Ja vaikka te pyydätte, te ette saa, koska te pyydätte kuluttaaksenne kaiken omissa himoissanne”. Siis jos elämäsi päämäärä ja motiivi on oma mukavuudenhalusi ja sitä tyydyttääksesi pyydät asioita Jumalalta, niin voin sanoa: et tule saamaan.

On kysymys paljon isommasta asiasta. On kysymys siitä mikä on elämässäsi tärkeää. Onko menestyminen tarkeämpää kuin itse Jumala? Onko oma etusi tärkeämpi, kuin muiden, tai yhteinen etu? Tavoitteletko enemmän parantumista, kuin Jumalan tuntemista? Katsotko peiliin ja unohdat minkä näköinen olet? Kuka loikaan sinut kuvakseen?

Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi.

Osaatko / pystytkö rakastamaan itseäsi? Jos et voi rakastaa itseäsi, kuinka voisit rakastaa lähimmäistäsi? Anna silloin itsesi Jumalan parantaviin käsiin...

3. Menkää ja tehkää

Kysymys on myös siitä, että tahdomme kulkea Jumalan johdatuksessa. Tutkia Hänen Sanaansa. Vakuuttaa Hänelle, että olemme tosisssamme Hänen suhteensa. Voimme vakuuttaa Hänet, tekemällä. Sanoilla et voi Häntä vakuuttaa, sydämesi sen tekee. Jumalaa ei niinkään kiinnosta se, mitä teet, tai miten teet, vaan miksi teet. Hän kehottaa meitä huolehtimaan vähempiosaisista, ylipäätään tekemään hyvää kaikille ihmisille, mutta ennen kaikkea uskon veljille ja sisarille. Hän kehottaa meitä kertomaan ilosanomaa itsestään, julistamaan synnit anteeksi, kastamaan, opettamaaan... laulamaan, puhumaan, siivoamaan, keittämään kahvia, lohduttamaan, rohkaisemaan, tukemaan...

4. Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa

Mitä enemmän kaikkea annat, sitä enemmän tulet kaikkea saamaan. Menestymisen avainsana ei ole ansaitseminen, vaan antaminen.

Pyydänkö siis lottovoittoa?

Jumalan huolenpito on paljon moniulotteisempi asia kuin raha. Rahalla saa tavaroita, rahalla saa ruokaa. Mutta rahalla ei saa onnellisuutta. Monet koettavat kyllä rahalla ostaa itselleen hyvän omantunnon, mutta se ei ole todellista. Se ei riitä.

Mihin tarvitsisit lottovoittoa? Asuntoonko? Siihen riittää vähempikin. Autoon? Veneeseen? Moottoripyörään? Etelänmatkaan? Kaikkiin näihin..? Entäpä jos todella saisit lottovoiton ja Jumala kehottaisi sinua antamaan siitä 90% pois toisten ihmisten hyväksi, olisitko valmis siihen?

Jumala antaa vasta sitten enemmän, kun olet oppinut itse antamaan eteenpäin sitä hyvää, mitä olet saanut. Oli se sitten aineellista tai aineetonta hyvää. Anna sen mukaan, mitä sinulla on. Muistatko lesken rovon? Hän antoi kaiken mitä hänellä oli... Toiselle se ei olisi ollut mitään, hänelle se oli kaikki, mitä hänellä oli. Toiselle 50 euroa on kahviraha, toiselle se on 50% päivän palkasta.

Elämää Jumalan lapsena

Olin menossa miesteniltaan laulamaan ja kysyin vaimoltani paljonko autossa oli bensaa jäljellä. Hän sanoi siellä olevan sen verran, että pääsisin varmaan takaisin kotiin, mutta hän ei varmaankaan pääsisi huomenna töihin, tai ainakaan takaisin. Tili oli tyhjä. Lopakko vielä tyhjempi. Lähdin mietteissäni ja jotakuinkin murheellisena matkaan ja mietin ja rukoilin, että mitenkähän tämä tilanne nyt saataisiin selvitettyä. Lapsilisät tulevat ylihuomenna, mutta rahaa tarvittaisiin jo huomiseksi. Tarvitsemme bensaa ja ruokaa.

Tilaisuuden jälkeen eräs kaveri tuli sanaakaan sanomatta luokseni, katsoi silmiin, puristi kättäni ja käveli pois. Hämmennyin, ja kun katsoin käteeni, hämmennyin vielä enemmän. Pitelin kädessäni viidenkymmenen euron seteliä. Ajoin huoltoaseman ja ruokakaupan kautta kotiin.

Näin Jumala pitää omistaan huolen, kunhan oma tärkeyjärjestyksemme on kunnossa. Olisin voinut jättää menemättä, kun olosuhteet olivat mitä olivat. Onneksi kuitenkin jotenkin ajattelin, että jos kerran minä olen Hänen asiallaan, niin Hän varmaan jotenkin osaa hoitaa tämän minun asiani. Ja niin Hän osasi! Tämä oli ensimmäisiä kertoja, kun olen saanut nähdä näin välitöntä huolenpitoa. Ja tärkeä oppitunti matkalla Jeesuksen yhä parempaan tuntemiseen ja Häneen luottamiseen. Lapsena elämiseen...

Runsasta Siunausta sinun elämääsi! Ole rohkea ja ole luja! Anna itsesi kokonaan Jumalalle. Anna kaikkesi, koko elämäsi. Älä tyydy vähään!

25.1.2014
Samuli Saarinen


ps. Paljon muutakin, ja yksityiskohtaisemmin ja tarkemmin voisi tästä asiasta kirjoittaa, ja sellaista mikä on tässä unohtunut huomioida, mutta silloin pitäisi jo ajatella pienen kirjan kirjoittamista. Tässä on annettu yksi näkökulma mielenkiintoiseen asiaan. Pyydän, ettet takerru kirjoituksen puutteisiin, vaan pidät sen mikä hyvää on.